Czytasz wypowiedzi znalezione dla zapytania: staropolskie potrawy
Temat: PL>ENG karp po zydowsku
<okok3@yahoo.comwrote:
Karp w galaretce??????? Czy to prawda? Moja mama na Wigilie robila karpia na
slodko; sos byl robiony z piernika rozpuszczonego w rosole z rodzynkami.
Nazywalo sie to karp po zydowsku. Zona sie na tym sosie potknela zaraz za
pierwszym razem i juz wiecej karpia po zydowsku nie zobaczylem. Czyzbym przez
caly czas sie mylil?
To o czym piszesz to karp po polsku lub karp w szarym sosie. Jedna z
niewielu archaicznych, prwdziwie staropolskich potraw w naszym
jadlospisie.
Wladyslaw
Temat: PL>ENG karp po zydowsku
To o czym piszesz to karp po polsku lub karp w szarym sosie. Jedna z
niewielu archaicznych, prwdziwie staropolskich potraw w naszym
jadlospisie.
Wladyslaw
No wiec zgadza sie. Sprawdzilem w wydanej w Warszawie przez Interpress ksiazce
pt. Old Polish Traditions in the Kitchen and at the Table autorstwa Marii
Lemnis i Henryka Vitry.
Carp Polish Style in Grey Sauce zaczyna sie tak:
Kill a fine carp of about 2 lbs. and scrupulously collect the blood into a cup
which contains the juice of 1/2 lemon.
Tego dania sie w domu nie doczekam, zreszta stracilem ochote.
Natomiast przepis na Pike Jewish Style czyli szczupaka w galarecie zaczyna sie
nastepujaco:
This dish, known abroad as pike Polish style, is a worthy representative of Old
Polish culinary traditions, which made use of Polish Jewish cooking, known for
its excellent fish dishes.
a konczy
A glass of Pejsachowka (a kind of plum brandy) goes best with pike Jewish Style.
To juz wole ten Jewish style. To mi sie wyjasnilo. Lepiej pozno niz wcale.
Pozdrowienia,
Piotr
Temat: Żurek w niemieckim pociągu
| policzki prosiaczka w sosie piwnym.
Wybitnie staropolska potrawa... ;)
tg
Ten gościu w gazecie, która jest w każdym pociagu nadmienił, że lubi
eksperymentować, m.in. z kuchnia włoską.
Dzisiaj jadę po poc. do Emmerich, to sie skuszę na te goląbki.
Tomek
Temat: Żurek w niemieckim pociągu
On 21 Lis, 17:57, "3704" <n260@poczta.onet.plwrote:
Użytkownik "Krzysztof 'kw1618' z Warszawy" <adres@mojej.
| policzki prosiaczka w sosie piwnym.
Wybitnie staropolska potrawa... ;)
tg
Zgadza się Kolego, tym bardziej, ze w średniowieczu każda porządna
gospodyni piwo warzyła, ponieważ wtedy piwo nie było napojem jedynie,
a również, jak nie przede wszystkim bazą do polewek, które by
współcześni zupą nazwali.
Temat: wietnamskie żarełko
marek 'moa' piotrowski wrote:
toc,
Thu, 16 Jan 2003 17:35:03 +0100, Dorota <pa@cad.plwystukalbyl:
http://www2.zw.com.pl/apps/index.jsp
Czyż nie czas na bojkot bud wietnamskich,
nie? może czas na bojkot tych co nie czytają poprzednich postów?
tymbardziej, że to nie
pierwsza historia. Dwa lata temu na stadionie X-lecia odkryto że w
budkach z żarciem wietnamskim handluje się miesem z gołębi.
jezu, następna. "gołębie duszone", "gołębie pieczone jak kuropatwy",
"gołębie pieczone szpikowane słonina" - wszystkie te dania pochodzą z
książki "kuchnia _polska_", wydanie 10 poprawione, państwowe wydawnictwa
ekonomiczne.
W wypadku gołębi nie chodzi o sam fakt uzycia ich jako surowca, tylko o
to, że nie były badane weterynaryjnie i sprzedawano je jako kurczaki.
Ponadto traktowanie zwierząt też pozostawiało wiele do życzenia.
Tak przy okazji. Znajdziesz nam w tej książce jakieś staropolskie potrawy
z kota czy psa? Nie? Dobrze szukałeś? Powinny przecież być... ;-PPPPP
Pozdrawiam
Karol
Temat: miejsce na wesele
Muchobór Wielki ul. Mińska (na wysokości Godlewskiego) - "Pod Strzechą"
- restauracja i sala - wystrój i potrawy staropolskie. Warto wybrać sie
na obiad i samemu ocenić ...
Witam wszystkich !
Czy zna ktoś może jakieś fajne miejsce na zorganizowanie małego wesela
(okolo 80 osób) w okolicach wrocławia (do 100 km) ? (nie w samym mieście)
Będę bardzo wdzieczny za podpowiedz - ewentualnie namiary.
pozdrawiam
Piotr
Temat: Do: Z daleka
Gość portalu: dana33 napisał(a):
> aha! nie zapomniales!!!! wiadomo, przez zoladek do serca....
> ok, pogadam, zaczynaja sie chlodziki, to jak raz bigosik.... dam ci znac...:)
> (ale z zona, OK?)
================================================================================
Dana , a znasz przepis na pierogi z sacowka ,... Odziedziczylem po pra i
babci notatnik z przepisami staropolskich potraw w tym kilkanascie zydowskich z
poczatku stulecia :) Jesli juz o zarciu ,... Mieszkalem w Kew Gardens na Queens
NY , na Main st ,... Zydzi mieli piekarnie i sklep ,.... Jakie ciacha , halki ,
chlebus , codziennie swieze ,... Nie mozna bylo sie nie zatrzymac mijajac ich
sklep ,... Ummm , Ummm ,... Zajmij sie kuchnia , zostaw polityke :) ,...
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: 300 osob mazowieckie dworek czy
Dwór Mościbrody, serwuje gościom staropolskie potrawy i sa tam tez miejsca
noclegowe. Wiem że wesela par z Warszawy często się tam odbywają.
www.dwor.moscibrody.cr.pl/pl/
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Czy mieszkajac za granica tzn szukanie na sile
Niesamowite
No rzeczywisie niesamowite......a wyobraz sobie, ze po trzyletnim
okresie zachlysniecia sie kuchnia francuska ma sie od czasu do czasu
ochote na cos swojskiego - zwlaszcza, ze kuchnia polska to nie tylko
rzeczone ogorki kiszone....i np rodzina od strony meza chcialaby
czasami sprobowac czegos polskiego i jest problem ze
skladnikami....poza tym sa potrawy staropolskie, przy ktorych co
poniektore opowiedniki francuskie moga sie schowac, poniewaz te
polskie sa bogatsze w smaku.
Wyjazd do innego kraju nie oznacza, ze mamy pozegnac sie z naszymi
kulinarnymi korzeniami, przeciwnie, co jest zlego w tym, aby je
pielegnowac lub nawet rozpowszechniac...w szczegolnosci, jezeli jest
sie otwartym na inne kuchnie to ma sie czasem prawo zatesknic za
swojskimi smakami. Niesamowite ?
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: szybki obiad
Nie luzuj - wal z góry!
Poszukiwaczuarmi! Nie daj się zaskoczyć! Szef leci po książce:
Potrawy staropolskie i regionalne Snaglewskiej i Zahorskiej,
a w niej, w wyd.III 1985:
- Barszcz królewski - strona 33
- Ciupka z grochem - strona 59
- Dwojaki dworskie - strona 64
- Dzybdzalki warmińskie - strona 70
- Farszynki - strona 72
- Garus - strona 49
Sypnij mu przepisami, a co? Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Zupa „ Sapieżanka „ znacie? Jak ja wykonac?
Mam przepis na zupę zwaną " sapieszanka " pochodzącą z regionu
małopolskiego .
Czy to akurat o tę chodzi ?
Wklepuję przepis z książki " Potrawy staropolskie i regionalne "
Ugotować wywar z podrobów i kości drobiowych oraz włoszczyzny z dodatkiem
cebuli , przecedzić .Włoszczyznę i podroby pokroić w paski , wrzucić do
wywaru wraz z zielonym groszkiem i przecierem pomidorowym , doprawić
cukrem , solą .Całość podprawić zawiesiną z maki i śmietany -zagotować.
Podawać z lanymi kluskami i natką pietruszki .
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Jaki polski specjal kulinarny dla Szwajcara?
Nietypowe gołąbki:
gotowanie.onet.pl/24266,0,1,golabki_wegetarianskie,ksiazka_przepis.html
gotowanie.onet.pl/27996,0,1,golabki_wege_groszkowo_marchwiane,ksiazka_przepis.html
Faszerowana młoda kapusta:
gotowanie.onet.pl/29872,ksiazka_przepis.html
Kapusta ziemniaczana - nie ma nic wspólnego z kapustą za to bardzo prosta w
wykonaniu i składnikowo też nieskomplikowana:
gotowanie.onet.pl/14631,0,1,kapusta_ziemniaczana,ksiazka_przepis.html
Oprócz tego przychodzą mi na myśl zrazy zawijane z kluskami śląskimi i modro
kapusto.
Jeśli podasz adres @ doślę Ci przepisy na potrawy staropolskie i regionalne.
Próbowałem na gazetowy ale serwer odrzuca.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: quiz co Ty wiesz o polskim jedzeniu?
"Potrawy staropolskie i regionalne"Barbary Snaglewskiej i Irminy Zachorskiej,
Zakład Wydawniczy CZSR, W-wa 1976 r. - google nie zawsze ma rację tak jak i jego
użytkownicy. Jak mawiał mój promotor: "...Jedno źródło to g...o a nie rzetelna
informacja..." Nie trzeba długo szukać aby zorientować się, że jeden przepis
jest powielany do upadłego a po drodze zniekształcany jak się tylko da.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: zupa sapieszanka
Wg "Potrawy staropolskie i regionalne" Snaglewska/Zahorska
Wyd. Spoldzielcze 1989 wyd IV
50dkg kosci, 25dkg wloszczyzny, 1,5 litra wody, 3dkg koncetratu pomidorowego, 8dkg cebuli, 25dkg podrobow z kury, 10dkg groszku zielonego swiezego lub pol malej puszki konserwowego, 4dkg tluszczu, 2kdg maki, 12dkg smietany, cukier, sol, natka pietruszki.
Ugotowac wywar z kosci, warzyw i podrobow z dodatkiem cebuli, przecedzic. Wloszczyzne z wywaru pokroic w paski i tak samo pokroic podroby ugotowane w wywarze. Do wywaru dodac pokrojone warzywa, podroby, koncentrat pomidorowy, uprzedni podduszony na tluszczu, groszek zielony, cukier, sol. Calosc podprawic zawiesina z maki i smietany, zagotowac. Podawac zlanymi kluskami i posiekana natka pietruszki.
Zupa zwie sie wlasnie Sapieszanka, wiec blizej jej do opisu e._ niz do Sapiehow :)
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Zupa z serwatki i wędzonej kiełbasy
1 l serwatki, 20 dag kaszy jaglanej, 12,5 dag śmietany 18%, 1 dag mąki, 50 dag
ziemniaków, sól, cukier, koper lub natka pietruszki, 30 dag kiełbasy wędzonej.
Kaszę ugotować do miękkości w wodzie lekko posolonej, następnie zalać serwatką,
dodać śmietanę rozmąconą z mąką, kiełbasę pokrojoną w plasterki i zagotować.
Doprawić solą, cukrem, dodać koper lub natkę. Ziemniaki ugotować osobno,
pokrojone w kostkę lub plasterki, rozłożyć na talerze, zalać zupą.
Przepis pochodzi z książki: Potrawy staropolskie i regionalne, w-wa 1976 r.
P.S.Brakuje mi tu stanowczo pieprzu i gałki muszkatołowej, ewentualnie pieprzu
ziołowego. Podsmażyłbym jeszcze wcześniej kiełbasę z cebula pokrojoną w kostkę.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: dlaczego Polacy, tak strasznie ....
może się źle wyraziłem pisząc "nienawidzą" ale z obserwacji tego
forum takie odniosłem wrażenie,
jednak cieszy mnie, że poruszyłem ten temat i depnąłem na nutę
patriotyzmu,
nie chodziło mi też, przynajmniej nie tylko o staropolskie potrawy a
raczej o stosunek Polaków do własnej kuchni, poniekąd do własnej
ojczyzny, dziś i teraz
jeszcze raz się potwierdza, że "dopiero Polak urażony dostrzega, iż
jest jednak Polakiem", to oczywiście uogólnienie
dziękuje wszystkim za wypowiedzi
ps: to tej forumowiczki, która pracuje w hotelu z 1000 pokoi, to
interesujące, gdzie ten hotel się znajduje, może warto będzie tam
pojechać i popróbować polskiej kuchni
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: skonczyc z kompleksami - tak czy nie??
tyle, że
nie tylko a do tego wspomniany mickiewicz rozróżnia dawną kuchnię, która można
nazwać staropolską, gdy jej korzenie rzeczywiście aż tak daleko sięgają.
powiedzmy, że szparagi możemy uznać za roślinę staropolską, bo była już znana i
jedzona w 17 wieku, ale czy dziewiętnastowieczny przepis na szparagi to
staropolszczyzna?
ziemniaki podawane na słodko za sasów to staropolszczyzna, ziemniaki z wody,
tłuczone już nie, za to topinambur z wody, od niedawna uznawany za egzotyk, to
staropolszczyzna:)
i tak prawdę powiedziawszy poza jajecznicą na słoninie, to zdecydowana większość
potraw staropolskich dzisiaj byłaby uznana za niejadalne, więc coś musiało się
im po drodze wydarzyć, jakaś zmiana, jak choćby opisane przez kitowicza masło,
które przestało być staropolsko zielone .
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: zapiekanka rybna
ReMało tego - jak zwykle udziwniłeś przepis, który
pierwotnie jest następujący:
Około 100 dag sandacza lub 60 dag filetów z dorsza, 3 dag mąki, 10 dag masła,
sól. Sos: 14 dag marchwi, 3 dag korzenia pietruszki, 2,5 dag selera, 3 dag pora,
7,5 dag cebuli, 3 dag masła, 12,5 dag kwaśnej śmietany, ziele angielskie, liść
laurowy, sól.
Rybę wyporcjować, posolić (na 30 minut przed smażeniem). Następnie oprószyć mąką
i usmazyć. Warzywa oczyścić, poszatkować na tarce i udusić na maśle razem z
cebulą. Podlać wodą, dodać przyprawy i połączyć z kwaśną śmietaną. Do brytfanny
włożyć usmażoną rybę, dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
Podawać z kartoflami.
Żródło:Barbara Snaglewska, Irmina Zahorska; Potrawy Staropolskie i Regionalne;
Warszawa 1976 r.
Mógłbym jeszcze podać źródła osobowe ale tego i tak nikt nie jest w stanie
zweryfikować więc sobie daruję.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Gulasz Knorr... pomocy :)
No coś Ty... *blushes*
ba_nita napisał:
> Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać parę ciekawych książeczek z
> przepisami. Dość starych.
Na forum jedź z przepisami! Jak to gdzieś obwieszczono, forum jest edukacyjne, to edukuj. ;)
Ja to bym się najchętniej dowiedziała, jakie są staropolskie potrawy z mięsa. Mam poważne podejrzenia, co do niektórych ogłaszanych takimi strraaaaaaasznie staropolskimi:
- gęsi nadziewanej kapustą kiszoną (mnie się wydawało, że to danie rosyjskie)
- schabu ze śliwką (no po prostu coś mi nie pasuje...)
- kaczki z nadzieniem grzybowym z chlebem (kaczka to może jeszcze, ale z takim nadzieniem? )
- pieczonego prosięcia z nadzieniem ziemniaczanym (no po prostu O_o)
W ciągu przebytych dyskusji kulinarnych w realu spotkałam się z takimi kwiatkami i chętnie posłucham sprostowań/potwierdzeń moich wątpliwości...
Dziękuję.
*dyga wdzięcznie* ;)
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: A co z bigosem?
Rzecz w tym, że bigos i inne "staropolskie potrawy" dobrze znamy i wiemy jak
przyrządzać. Chcemy jednak poznać i inne specjały, których jeszcze nie znamy
równie dobrze i dlatego często tu mowa o kuchniach mniej lub bardziej
egzotycznych.
Dla mnie osobiście jest wielką frajdą znajdywać po Internecie przepisy i opisy
takich właśnie niezwykłości. A potem dzielę się nimi z innymi pichciarzami. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Tradycyjna kuchnia opalana węglem/drewnem
Cudownie by było mieć taką w podmiejskiej daczy. Jeszcze cudowniej mieć
podmiejską daczę. Ale do tych marzeń dodam jeszcze staromodny wiejski piec do
chleba i ciast, a także zapiekanek w "piecu po chlebie". No i wędzarnię. Mogą
być na zewnątrz.
Staropolskie potrawy w staropolskiej kuchni... Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: schab po kasztelańsku
w tym jest problem ,że w każdej restauracji potrawa mięsna po kasztelańsku jest
podrzygotowywana inaczej - zależy to najczęściej od fantazji szefa kuchni ,ale
zacytuję przepis z książki " Potrawy staropolskie i regionalne" na pieczeń po
kasztelańsku
- 100 dkg wołowiny
- 14 dkg marchwi
- 10 dkg smalcu
- 2 dkg mąki
- 0,08 l wina białego
- 3 dkg przecieru pomidorowego
- sol
zaprawa :
- 14 dkg marchwi
- 15 dkg cebuli
- 4,5 dkg oleju
- 9 dkg pietruszki
- cukier , liść laurowy , ziele angielskie, majeranek , sól
Warzywa do zaprawy pokroić w talarki , dodać do nich olej i przypraway. Mięso
oblożyć zaprawą i pozostawić na 1-2 doby w chłodnym miejscu. Marchew do
pieczenia pokroić w wąskie paski .Przygotowaną marchwią naszpikować mięso
wzdłuż włokien , posolić , oprószyć mąką , obsmażyć na smalcu . Przełożyć do
rondla wraz z warzywami z zaprawy , podlać wrzącą wodą i dusić do
miękkości .Sporządzić jasnozłotą zasmażkę , zagęścić nią sos , dodać przecier
pomidorowy i wino , przyprawić.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Jagły, jagiełki
Oto przepis:
50 dag kaszy jaglanej
1,5 l mleka
2 dag masla
2,5 dag cukru
10 dag suszonych sliwek
Kasze sparzyc wrzatkiem, przeplukac zimna woda , osaczyc na sicie , wsypac na gotujace sie
mleko,Dodac maslo , cukier ,oplukane sliwki ( bez pestek) i gotowac na wolnym ogniu.
Przepis z " Potrawy staropolskie i regionalne " B.Snaglewskiej i I.Zahorskiej.
Nie ma podanego czasu gotowania ale jesli juz kiedys robilas to nie ma problemu.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: polecam książkę kucharską
o nie ;) żadnych staropolskich potraw więcej !!! Posiadam taką książke, miło się czyta, ale gotuje bzdury - np. do gotującego żuru wg przepisu należy wrzucić ziemniaki... do usranej śmierci w kiszonce nie zmiękną :((( a może to wina kuchenek gazowych...? ;)
no! to pisała ajlii, co się swoje na stoiskach z kuchnią "dawną" nastała ;) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: miejsca szczegolne...
Byłam tam raz i pamiętam bardziej ogólne wrażenie, niż szczegóły. Zachwyciły
mnie domki-kempingi, każdy stylizowany na chatkę - rybaka, bartnika itp,
wyposażony w odpowiednie akcesoria. Pięknie wykonane detale, wszystko sprawia
wrażenie przaśności, w rzeczywistości ukrywając technikę i cywilizację. Nawet
zlew w łazience był drewniany!
Poza tym sam dworek-karczma - piękny i niezwykły, potrawy staropolskie, pyszne
jedzenie, pamiętam do dziś smak smalczyku, mniam! Zupa jedzona drewnianą
łyżką...
Ale się stęskniłam, a mam do Kiermusów baaardzo daleko
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Wino
Ja też piwna jestem i pilsowa na dodatek ...Kiedyś zaproszona do
snobistycznej krakowskiej restauracji nie znalazłam w ogóle piwa w
karcie .Widać właściciele myślą,że trzeba świat nawracać i edukować
prostaków .Lokal serwuje staropolskie potrawy,więc nie wiem,czemu
ta dyskryminacja Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Barszcz Sosnowskiego
szwager_z_laband napisał:
> kogo chcesz otruc Hanys?
>
> :))
Prawie czytouech w ksioonszce "KUCHNIA POLSKA" we rozdziale o Barsczu
"Barszcz jest tradycyjną staropolską potrawą. Podawano go i w zamku krulewskim,
i w chłopskich chatach. Gotowano go z miesem, a w postne dni kroszono olejem.
Podstawowym składnikiem barszczu był dawniej pospolity chwast zwany barszczem
(Heracleum), ale przestano go używac, gdyż jego sok ma własciwosci parzące...."
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Astrologiczny kurs żywienia - rak
Astrologiczny kurs żywienia - rak
RAK
21.VI - 22.VII
Czy jest związek między tym, co jemy, a tym spod jakiego znaku jesteśmy?
Odkryj tajemnicę swojego znaku.
Ty wiesz, co jest smaczne! Oprócz wszystkich kulinarnych nowinek nade
wszystko cenisz tradycyjną polską kuchnię. Z wojaży po świecie zwykle wracasz
z plikiem rozmaitych egzotycznych przepisów, degustujesz je wraz z
zaproszonymi gośćmi, po czym wracasz do staropolskich potraw. Czasami Twój
organizm buntuje się i upomina o lekkostrawne dania. Ryby, chude mięso,
warzywa i owoce powinny być podstawą Twojego jadłospisu. Zrezygnuj z
tłuszczów, jedz dużo warzyw surowych, gotowanych i duszonych, słodycze zastąp
owocami, zamiast słodkich napojów pij wodę mineralną. Wszystko w małych
porcjach i o określonej porze. Zapewni Ci to zdrowie i prawidłowe
funkcjonowanie. A do tradycyjnych polskich potraw używaj przypraw, które
ułatwiają trawienie, np. kminku.
Najlepszy partner: Skorpion, Ryby
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Smaczne jedzenie na Roztoczu - gdzie?
karczma w Obszy
znalazłam "Dzienniku Wschodnim "Gotuj z Suliszem":
Karczma Roztocze w Obszy
Drewniana karczma w środku wsi. A z tyłu piękny skansen z końmi oraz stawami.
W karcie śledzie na kilka sposobów. Zawsze kraszone olejem rzepakowym, tłoczonym
w sąsiedniej wsi.
Zjecie tu regionalne potrawy ze słynnym pirogiem biłgorajskim na czele. Na zimno
i na gorąco.
Duży wybór pierogów. Oraz potraw staropolskich.
Kto lubi żur i zalewajki - musi tu przyjechać.
Obsza leży w południowo-wschodnim skraju powiatu biłgorajskiego, jest to
najdalej na południe wysunięta gmina woj. lubelskiego, graniczy z podkarpackim.
To daleko od Krasnobrodu, Suśca, Zamościa i Zwierzyńca, więc nadal uważam, że
gdy jakaś dobra kucharka/kucharz otworzy bliżej nas gospodę z kuchnią
regionalną, to sukces ma gwarantowany
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Pomidorowa PANY!!!!!
Gość portalu: empi napisał(a):
> a do cholery jasnej żurek, staropolska potrawa to nic? Macie okazję
> zrehabilitować się. Czekam!!!!!!!
> smacznego!!!!!
Nie zauważyłeś, w piątym poście Ż u r e k jest w tytule - ŻUREK NA
PREZYDENTA????? :)))))))))) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Barszcz Sosnowskiego
Prawie czytouech w ksioonszce "KUCHNIA POLSKA" we rozdziale o Barsczu
"Barszcz jest tradycyjną staropolską potrawą. Podawano go i w zamku krulewskim,
i w chłopskich chatach. Gotowano go z miesem, a w postne dni kroszono olejem.
Podstawowym składnikiem barszczu był dawniej pospolity chwast zwany barszczem
(Heracleum), ale przestano go używac, gdyż jego sok ma własciwosci parzące...."
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Dni Radomia w czerwcu
Władze Radomia może tchną ducha w stadion Startu przy ulicy
Wernera? Ten obiekt niszczeje. Można tam w Dniach Radomia
zorganizować występy kapel ludowych połączonych z obrzędami
ziemi radomskiej. Pokazami sztuki
kowalskiej,garncarskiej,snycerskiej i innych ginących
zawodów.Oraz smakowanie staropolskich potraw. Proszę mieć na
uwadze, że wchodząc do UE powinniśmy zachować swoją tożsamość
kultywując nasze przepiękne obyczaje,obrzędy,muzykę i sztukę
ludową. Im bardziej będziemy cenić i znać swoją kulturę i
sztukę, tym będą nas wyżej cenić w Europie. Będąc w Anglii na
zwykłej zabawie ktoś z miejscowych zaczął śpiewać starą piosenkę
angielską.Zdębiałem.A tu naraz orkiestra zaczęła grać, a
uczestnicy zabawy śpiewać.Piszę to,bo u nas jest to nie
możliwe.My Polacy wstydzimy się polskiej kultury.Odcinamy się od
niej całkowicie.I dlatego uważam, że najwyższy czas aby stadion
Startu ożył. Te dni Radomia są dobrym momentem. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Przepisy na szczacińską Wigilię
Szczecińska wigilia, to coś co kształtuje się na naszych oczach.
Mieszanina daje nowe wartości, nowe spojrzenie. Tak więc nowe
wyrasta ze starego, a w naszym wypadku to krzyżówka najwyższej
jakości.
Moim zdaniem, szczecińska wigilia to wciąż żywy proces. Tylko w
trakcie mojego wigilijnego życia przerobiłem już kilka zmian i kilka
zestawów potraw wigilijnego stołu.
Obecnie jestem na etapie żegnania się z karpiem.
Moim zdaniem szczeciński stół wigilijny będzie ewoluował w stronę
potraw staropolskich, a u mnie w stronę śledzia, jak to ma miejsce
od lat (kiedyś śledź w oleju i śmietanie, a obecnie 6 różnych potraw
śledziowych)
Mój tegoroczny zestaw wyglądał następująco:
- barszcz czerwony z uszkami
- pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta z fasolą i grzybami
- łosoś w folii kończony na ruszcie, z orzechami (dodatkowo masło i
masło czosnkowe, cytryna)
- kompot z suszonych owoców (własny susz, a nie te smołowe śmieci)
- kluski z makiem, rodzynkami i miodem (wcześniej jeszcze makiełki)
- śledź między groszkiem, w curry
- śledź w chrzanie
- śledź w porach
- śledź z kurkami i suszonymi pomidorami
- śledź w sosie kawiorowym z cebulą
- śledź w opieńkach z cytryną
Pieczywo, wino, sok, woda, herbata, kawa i ciasta (jabłecznik,
sernik, makowiec, piernik – ten wyjątkowo dopiero w święta).
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: KOBIETY!!! WALCZCIE O SWOJE PRAWA!!!
wychowanie patriotyczne buahahaha ;))
co wchodzi w program nauczania? hymn narodowy na blache z elemantami tanca?
Przeglad potraw staropolskich? cześc dalsza, zaawansowana obejmnie etapy
martylorgii? to chorzy ludzie jednak są...
Pantofelków, grzybów i płazów bym nie przekreślała bo przyszli biolodzy powinni
wynieść ze szkoł podstawowych i srednich chocby minimum wiedzy...
Nich biologia pozostanie biologią.
Wychowanie seksualne powinno być odrębnym przedmiotem i doprawdy nie rozumiem o
co ludzie robią taką afere. I Katolicy i ateisci mnoża sie tak samo,
anatomicznie sie nie roznia a w tym przedmiocie ma chodzic o wiedze anatomiczna
i fizjologiczna a nie jak obawiaja sie babcie fanatyczki - wbijanie dzieciom do
glow frywolnego stylu zycia.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Żurek w niemieckim pociągu
Użytkownik "Krzysztof 'kw1618' z Warszawy" <adres@mojej.
policzki prosiaczka w sosie piwnym.
Wybitnie staropolska potrawa... ;)
tg
Temat: Nigdy nie słyszałem żeby ktoś poza mną to robił!
Ogórki z miodem to tradycyjna staropolska potrawa. Dziwniejsze już chyba są
ogórki z posłodzoną śmietaną, czyli mizeria.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: śniadanie na plaży
a to może jakieś palenisko należałoby skonstruować? można je wykorzystać do
przygotowania staropolskich potraw z grilla. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: potrawy staropolskie
potrawy staropolskie
szukam przepisow
z gory dziekuje :) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: menu
menu
dostałam w końcu menu od właściciela lokalu, w którym będzie wesele.
z częście chcemy zrezygnować, bo obiad będzie dopiero koło 18.30, więc bez
sensu co chwilę zmieniać talerze, więc ograniczamy ilość mięsa i zmieniamy
godziny. ale ogólnie -co Wy na to?
Powitanie Gości i Pary Młodej
Aperitif: Szampan
Obiad weselny. Danie główne- wyserwowane i ustawione na stołach:
Zupa: Rosół z makaronem
Roladki wieprzowe z serem ziołowym
Kotlet De Volaille
Kotlet imperial
Kurczak z pieczarkami
Pieczeń z karkówki
Zrazy duszone
Polędwiczki w sosie kurkowym
Potrawka
Dodatki na stołach:
ziemniaki z wody, ziemniaki pieczone, pyzy, kluski półfrancuskie
surówka z marchwi, surówka z kapusty, buraczki, warzywa gotowane
sos pieczeniowy
Deser:
Ciasto- różne rodzaje
Puchar lodów z owocami i bitą śmietaną
Kompozycja owocowa trzypiętrowa
Kawa lub herbata według życzenia
Około godziny 20.00 proponujemy zimny bufet:
Galantyna nadziewana
Schab zakrawany
Roladki z indyka
Fileciki z kurczaka na ananasie
Sałatka Rejenta
Szparagi w szynce, jajka w szynce
Ryba w sosie owocowo-paprykowym
Galarciki mięsne
Pierożki ze szpinakiem
Jajka faszerowane musem z tuńczyka
Ser feta z bekonem i fasolą
Ryba w sosie greckim
O godzinie 24.00 tort weselny 3- piętrowy
Do wyboru smak gruszkowy, migdałowy, orzechowy, toledo,
mandarynkowy
Około godziny 1.30 Śniadanie
Barszcz czysty
Szaszłyki drobiowe
Golonki w kapuście
Pieczywo, masło
W trakcie przyjęcia staropolskie potrawy na stole szwedzkim.
Proponujemy w trakcie przyjęcia soki naturalne, wodę mineralną oraz kawę i
herbatę bez ograniczeń.
Liczba proponowanych porcji 3 - 4 na osobę
67 dni
Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Bigoszenie
"Na oko":
- dwa kilo kapusty kiszonej gotuję w jednym garze,
- trochę mniej - jakieś 1,5 kg poszatkowanej kapusty w drugim z dodanymi
grzybami suszonymi gotuję w drugom garze,
- po godzinie do pierwszego gara dodaję mięso kurczaka (np. kilka podudzi), a do
drugiego coś wieprzowego+wołowego (golonka, łopatka - nic nadzwyczajnie
szlachetnego)- tych mięs nie kroję, same się rozpadną w gotowaniu,
- po kolejnej godzinie łączę obie kapusty+mięsa, dodaję liść laurowy,
rozgniecione:ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz. Dosypuję też majeranek
(bo żyć bez niego nie mogę), odrobinę kminku i soli.
- następnego dnia dodaję pokrojone dwa, trzy jabłka, porządną garść wędzonych
śliwek węgierek i duszę dalej,
- na patelni topię boczek, b. dużo posiekanej cebuli, kiełbasę w półplasterki.
Można dodać jakieś inne wędliny - wszystko ląduje w garze, a potem odpoczywa do
następnego dnia.
- trzeciego dnia dalej duszę, już trzeba uważać bo bigos przywiera. Właściwie
robi mu dobrze lekkie skarmelizowanie/prawieprzypalenie raz czy dwa razy -
nabiera wtedy "myśliwskiego sznytu"
- czwartego dnia trzeba doprawić: ciut (tak,tak!!!) miodu i solidna porcja
czerwonego wina. Bez problemu można wyjąć kości. Podusić, pojeść, wypić resztę
wina i załadować (w moim wypadku do zamrażarki).
Rodzina i znajomi twierdzą, że mój bigos jest wart czekania na to, aż go zrobię.
Przepis opiera się na starej zasadzie, że ta staropolska potrawa powinna być
przygotowana z wszystkich dóbr, które kryje spiżarnia. I na koniec proszę - nie
dodawajcie przecieru pomidorowego. W klasycznym, polskim bigosie go nie ma....
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: bigos i kulinarne upodobania 'zagranicznych' mezow
Co sadzi moj o polskiej kuchni? Uboga, biedna, tlusta, przystosowana do klimatu
zima.
Co lubi z polskiej kuchni - wiele, do dzis powtarza, ze to co najlepsze w
polskiej kuchni podaja w krakowskim Wierzynku. Nawet przy mojej mamie, ale mama
nie lubi gotowac, wiec coraz czesciej nie gotuje tylko zabiera nas do
restauracji.
A co dokladnie lubi - lubi drinki z trojniaka, golonke, lubi bigos - ale nie
podrobke bigosu, ale prawdziwy gdzie nie oszukuje sie na skladnikach. Lubi
chleb na zakwasie, lubi kindziuka i suszona szynke, lubi baranine - ale to juz
staropolska kuchnia. Lubi krolika, przepiorki - ale to znowu trzeba sie
naszukac, zeby w Polsce kupic, a przeciez to przodujace potrawy staropolskie.
Lubi wreszcie zurek, ale nie z torebki. Nie gardzi tez miesami - ale nie tymi
prasowanymi i papowanymi woda i czym jeszcze popadnie.
Uwielbia dziczyzne.
Nie lubi wodki pitej na polska modle. Znaczy do kolacji, obiadu, jako
przerywnik przy jedzeniu. Wtedy obowiazkowo musi byc wino lub piwo lub woda. I
szczesliwie sie sklada, ze nie musial w mojej rodzinie w tym rytuale
uczestniczyc. Owszem wypija kieliszek wodki, np. po kolacji i nigdy go nie
zapija, raczej saczy. Zawsze zdumiewaja go ludzie, ktorzy wlewaja w siebie
kieliszek wodki i szukaja czegos, aby popic. Mowi do mnie - znaczy, ze nie
lubia smaku wodki? To po co pija?
Ja wytlumaczyc nie potrafie.
Bardzo lubi oscypka, bryndze. Lubi strogonowa, ale jak wie z jakiej wolowiny.
Nade wszystko nienawidzi polskich pasztetow - twierdzi, ze czuje sie tam tylko
bulke i chleb. No ale sam pochodzi z kraju pasztetow, wiec nie dyskutuje, bo
wiem ze ma racje. Chociaz pojawily sie i u nas na rynku dobre pasztety.
Suszone kielbasy z dziczyzny lub mieszanego miesa.
A od naszych sasiadow SLowakow uwielbia likiery, sery i piwo. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: kupiłem małży
zaprosisz sąsiadów angielskich, że to taka tradycyjna staropolska potrawa
pokutna, niech wpierdalają i współczują nam tu, a mi niech przyślą paczki z
żywnością, najlepiej karton łiski Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Staropolskie potrawy
Staropolskie potrawy
Dzisiaj poczas luźnej rozmowy stwierdziliśmy ze znajomymi, że tak naprawdę
nie znamy staropolskich potraw, no jest bigos, kapusta z grochem i....
No właśnie - co jeszcze?
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Staropolskie potrawy
Zrobiłam kiedyś polewkę piwną...........była obrzydliwa i od tego czasu
postanowiłam nie marnować piwa.
Staropolska potrawa? O ile pamiętam dobrze w książce "Paziowie króla Zygmunta"
król zajadał się kurą po polsku (czyli z nadzieniem). Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Wigilijny stół
Zwłaszcza zupa migdałowa jest typowo polskim daniem. Wszak migdały rosną przy
każdej ulicy i w co drugim parku. Daj spokój, wymień lepiej tradycyjne
staropolskie potrawy, a nie popisuj się znajomością dań z menu w restauracji. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Pomidorowa PANY!!!!!
a do cholery jasnej żurek, staropolska potrawa to nic? Macie okazję
zrehabilitować się. Czekam!!!!!!!
smacznego!!!!! Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Secesja wyjechała...
o, wreszcie jakaś staropolska potrawa!
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Gdzie zjeść tatara????????
sprawdzam czy na prowincji jada się tradycyjne staropolskie potrawy, ale chyba
nie ma gdzie, szkoda Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: W Warsie zjesz łososia zamiast bigosu
domino00 napisał:
> Natomiast robienie wielkiego halo z tego, że po 20 latach
>transformacji, ktoś w WARSIE dostrzegł, że należałoby już chyba
>wyjść z głębokiego komuniuzmu nie za sługuje chyba na taką laurkę?
T:
Ludzie nie róbta ze siebie większych snobów niż nimi naprawdę
jesteście : )Do bigosu teraz się przyczepili jak rzep do psiego
ogona ?Bigos to staropolska potrawa a NIE nowo komusiowa!Chcecie
jadać te liście to smacznego,a drugim zostawcie to co lubia!
A do mojej zupy kartoflanki też nie radzę nikomu zaglądać!
Zmierzam do tego że powinni jednak zostawić jakiś wybór.
domino:
> Odrębną kwestią związaną z nowym menu jest tak zwany standard....
T:
Tam w tym standartowym placku to masz cieniuchny plasterek "szynki"
i trochą chemikali;)Natomiast bigos jest potrawą bardzo bogatą
i praktycznie można dodać do niego większość z tego co masz w
kuchni .Zakładam się że ma też więcej witamin od tego
szczypiorka.Zastanówcie się przez chwilę czy to nie względy
ekonomiczne odgrywają tutaj rolę?:)Łatwiej i szybciej jest też taki
ochłap przyrządzić!Teraz jeszcze wszystko posmarować GWnem i już
zapachniało wielkim światem!Po takiej publikacji to ludzie będą
jeździć bez realnej potrzeby żeby tylko do warsu się dostać!
Wiem coś na temat bigosu bo miałem ciotkę w Krakowie i na przeciwko
dworca był taki bar w którym jadało się bigos na stojąco!Tak na
stojąco i to w centrum Krakowa!Nie było krzeseł tylko takie wysokie
stoły i ludzie konsumowali na dwóch łapach!Może starzy Krakowianie
ten bar jeszcze pamiętają,bo po latach tam śladu nie zostało ?
Spod tego baru braliśmy długi autobus 118 i jechali alejami do
Kazimierza(to nie wujek tylko tam taka dzielnica)!Szybko nauczyłem
się poruszać przez wakacje po tym wielkim mieście, no bo w tym barze
pracowała taka kuchareczka .Tak że wiem że bigos wcale nie musi być
taki tłusty ,a jak jeszcze dolała mi do niego wina to mówię Wam
A co do standartów i jak lubicie trawsko to w Korei jadałem
takie "kumci" to się chyba nazywało.Były to liście z drzewa i to
DROGIE, a w nich zawinięta baranina(to pasuje do niewszystkich).
Mnie nos urwało no bo na czosnku,jakkolwiek proponuję wam takie coś
do warsu wprowadzić jeśli chcecie tak bardzo żeby wam zawiało
elegencją.Oni też wpierniczają psiury więc może tak dzisiaj
nowocześnie i z gustem przy świecach-co ?Kiedyś dostaliśmy tam na
obiad kraba w retauracji i nie mogłem go w żaden sposób
przełamać.Byłem wtedy dobrze podpity i czymś mocno podenerwowany ,
a w efekcie czego rozharatałem sobie palca tymi kleszcyami .Ale nie
raka kleszczami tylko DO raka,bo to podawali takie specjalne
metalowe do rozbicia skorupy.Jakżem tym gadem wypird... o ściane to
pancerz w końcu pękł,ale oczywiście już nie było co zbierać.
Zapłaciłem rachunek plus za zniszczenia ,a w domu zrobiłem sobie
jajecznicę na boczku.Doszedłem do siebie a na drugi dzień nawet mi
się poszczęściło ! :)
Achhh ! narobiliście mi tylko smaku a tu jeszcze post !Może więc
faktycznie te wasze nowe potrawy są na obecne dni dobre ?
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Wrocławianie protestują przeciw budowie kościoła.
Jasfinks teraz ściślej o Kościele.
Ja mam wielki szacunek dla Kościoła.
Zasługi walki z komuną są bardzo duże, bez Kościoła pewnie niebyłoby
to mozliwe w Polsce na taką skalę. Wybranie na Papieża, Karola
Wojtyły, miało ogromny wpływ na rozwój wypadków w Polsce.
Nie mieliśmy podobnych zdarzeń, jakie miały miejsce w Rumunii,
dzięki Kościołowi i Papieżowi nie doszło w Polsce do rozlewu krwi.
Jestem, wbrew wielu innym ateistom, za Funduszem Kościelnym,
w końcu zabytki sakralne trzeba szanować, dbać o te obiekty.
Jestem za istnieniem klasztorów, zakonnicy zachowują i przekazują
tradycje, dzięki zakonom, dzięki zakonom są obecne do dziś przepisy
na potrawy staropolskie. Nalewki, wywary, wina, wiele specyfików
zdrowotnych istnieje dzięki zakonom, oprócz tego pomagają
potrzebującym. W końcu są mężczyźni aseksualni, wstydzący się kobiet,
i zakon jest dla nich najlepszym miejscem.
A że trafiają do zakonów, osoby homoseksualne, cóż, zdarza się.
Jestem też za celibatem, Gdybym chodził do kościoła, wiedząc, że
ksiądz ma kobietę, żone, nie do końca byłbym przekonany do roli
takiego księdza w kościele. Mężczyzna, mając na utrzymaniu żonę,
dzieci ima się różnych zajęć, by je utrzmyać.
Popieram Kościół Katolicki w sprawie in vitro, człowiek powinien
rodzić się wyniku stosunku seksualnego i tylko w taki sposób.
Popieram Kościół w sprawie badań modyfikujących ludzkie DNA.
Nie jestem do końca ateistą, raczej agnostykiem, nie mogę wszakże
stwierdzić czy Bóg istnieje czy też nie.
Nie chcę być jedynie fanatykiem jakiejś idei, wiary lub ateizmu.
Oglądam nawet niektóre programy na TV Trwam, które pokazują historię
pewnych sakralnych obiektów. Nawet u ojca Rydzyka można znaleźć
ciekawe audycje.
Bardzo lubię poezję ks. Twardowskiego, wiersze są takie urocze,
trafiąjące do człowieka, aforyzmy ks prof. Tischnera.
Cenię arcybiskupa Gocłowskiego, wielu jest wspaniałych księży.
Od dziecka słucham muzyki sakralnej, koncerty we wrocławskich
kościołach mają w sobie wiele energii.
Bez znajomości Bibli, nie mozna by zrozumieć wiele aspektów
filozoficznych, dzieł muzycznych Pendereckiego czy Bacha, dzieł
literackich odwołujących się do Bibli.
Filozofia średniowieczna to filozofia głównie chrześcijańska.
Cenię i szanuję dorobek Kościoła, więc nie mysl sobie, że neguję
wszystko co chrześcijańskie.
Możemy polemizować, ja nie wierzę, by Biblia była pisana pod
natchnieniem bożym, jestem przeciwny konkordatowi, istnieniu państwa
kościelnego i stanowiska Papieża, państwo Watykan jest dla mnie
archaizmem.
Uważam, że Kościół miesza się wiele spraw, które nie powinny
obchodzić księży.
I skoro dziś kościoły nie są pełne, więc naprawdę nie trzeba budować
nowych, nawet internet powoduje,
że liczba niepraktykujących i ateistów, każde medium uświadamia
poszukujących, i wiekoszśc odchodzi od Kościoła, bliżej czy dalej.
Nie chciałbym, jak niektórzy "masoni" światli, zakazu nadawania
Radia Maryja, mamy swobodę i wolnośc i niech istnieje nawet takie
kontrowersyjne medium.
Popieram jednak aktywnie Antyklerykalną Partię Racja, która walczy z
nadużyciami Kościoła w naszym kraju, Instytucją kościelna, która
nadmiernie wyciąga pieniądze z budżetu.
I nie podawaj przykładu Irlandii, różnica między przeciętnym, nie
fanatykami, ale przeciętnym katolikiem polskim i irlandzkim jest
spora.
I naprawdę, jeśli krytykuję Kościół za nadużycia, to nie znaczy, że
jestem od razu komuchem, agentem KGB i wyznawca Stalina, bo to
absurdalne co piszesz, takie upraszczanie problemu.
Kłania się Kapuściński i historia XX wieku. Poczytaj Gwatemali. Przeczytaj więcej odpowiedzi