Czytasz wypowiedzi znalezione dla zapytania: staropolska kuchnia





Temat: *W*I*G*I*L*I*A
Zapraszam Was do wigilijnego stołu :)
W mojej rodzinie, pielęgnuje się tradycje rodzinne z największą możliwą troską.
Tradycja rodzinna, to także potrawy, ich rodzaj, sposób przyrządzania
i kolejność podawania do stołu.
Owszem, ta nasza tradycja nie jest skostniała, ale żyje własnym rytmem, który
polega na tym, że gdy Ktoś NOWY do rodziny wchodzi, przynosząc pamięć smaków,
aromatów ze swojego rodzinnego domu, to i dla niej, znajduje się miejsce na
naszym wspólnym rodzinnym stole.
W ten sposób znajdują się na nim dania właściwe dla staropolskiej kuchni
chłopskiej, ale i ziemiańskiej i mieszczańskiej z Południowej Polski, ale także
Wschodniej i Zachodniej, bo tam tkwią korzenie poszczególnych członków naszej
rodziny o wielowiekowej pamięci, którą przypomina bardzo stare, obfitujące
w wiele szczepów, rozrośnięte szeroko genealogiczne drzewo.

Potraw "musi" być 12, tak więc i 12 ich każdego roku jest. Każdego też roku
toczy się dyskusja co właściwie jako potrawę liczyć należy: całe danie, czy
każdy w nim składnik oddzielnie? Czuję, że i w tym roku będzie podobnie
i pewno przez kolejne lata także. Ta dyskusja zdaje się nie mieć sobie końca
W tym roku, przy rodzinnym, wigilijnym stole usiądzie 11 osób... a może nawet
więcej? Nakryć i krzeseł, z pewnością więcej będzie niż 11

"Jedzeniową" część wieczerzy rozpoczniemy opłatkiem, a następnie podane zostaną:

2/ barszcz czerwony z uszkami faszerowanymi grzybami
3/ zupa grzybowa z łazankami, albo razową zacierką
4/ zupa fasolowa ze śliwkami suszonymi
5/ kapusta kiszona z grzybkami i okragłym grochem
6/ kompot z suszonych owoców
7/ ryba z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami czerwonymi.
8/ pierogi z kapustą
9/ pierogi ruskie albo pierogi ze słodkim serem (jedne z dwojga)
10/ pierogi ze śliwkami suszonymi
11/ kluski z makiem albo kutia (jeszcze nie wiem co ostatecznie, ale jedno
z dwojga z pewnością będzie. Jeśli to będzie kutia, to po raz pierwszy będzie
na naszym stole gościć. Ja nigdy dotychczas jej nie przyrządzałam, ale jest
w rodzinie Ktoś, Kto potrafi ją przyrządzić jak należy)
12/ krem z prawdziwków i suszonych śliwek

Być może coś jeszcze w tym zestawie ulegnie zmianie, bo to - jak jest w naszym
zwyczaju - ostatecznie zależy od Wszystkich osób, biorących udział
w przygotowywaniu wieczerzy wigilijnej, a - znów zgodnie z naszym obyczajem -
zajmują się tym czynnie Wszyscy, którzy - gdy gwiazdka pokaże się na wieczornym
niebie - zajmują swoje miejsca przy wigilijnym stołu.
Dawniej przyrządzało się np. krupy ze śliwkami suszonymi, zupę z okragłego
grochu z suszonymi grzybami, albo tenże groch ze śliwkami tyle, że na "sapkę"
a nie jako zupa.
Na pewno o czymś zapomniałam. Dobrze, że w tym dniu jest więcej głów i rąk do
pamiętania, niż tylko moje

Od zawsze się zastanawiam, w czym tkwi tajemnica tej wieczerzy, że przy takim
pomieszaniu wszystkiego razem, nigdy nikomu nic złego nie dolega... czyżby to
było zasługą kompotu z suszonych śliwek? Doprawdy, sama tego nie wiem...

Czy Wy sami, znajdujecie tradycję Waszych rodzin przy takim, jak Wam
opowiedziałam wigilijnym stole?
A może macie zupełnie odmienne smaki i aromaty w Waszych wieczerzach
wigilijnych?
Przeczytaj więcej odpowiedzi



Temat: Jedzenie przy candida i nie tylko
Uff, to skomplikowane pytanie. Pozwól, że trochę się porozwodzę nad tym.
Chyba jednak popełniłam grzech, przepisując te przepisy z książki w oderwaniu
od całości. To jest tak samo jak z miksturą oczyszczającą p. Słoneckiego. Jest
przepis na stronie www.bioslone.pl, albo ludzie sobie przekazują przepis, coś
po drodze przekłamują, wprowadzają jakieś innowacje i to już NIE jest mikstura
oczyszczająca, tylko indywidualne wynalazki. Wystarczy przeczytać uważnie
książkę, wziąć sobie to do serca i stosowac dokładnie zgodnie ze wskazówkami i
wszystko będzie działać jak trzeba. Zresztą, tak samo jest z wprowadzeniem do
forum Candida. Gdyby ludzie sobie zadali trud i przeczytali, co jest napisane
we wstępie, to nie zadawaliby wielu niepotrzebnych pytań. Tak samo z
przepisami Anny Ciesielskiej z książki "Filozofia życia". Pani A.C. nie
wprowadza żadnej specjalnej diety, ale zachęca do stosowania paru prostych
zasad, które w znacznym stopniu pokrywają się z zaleceniami np. dr. Janusa.
Trochę jest wokół tego filozofii chińskiej, taoistycznej, energii jang i jin,
ale przede wszystkim dużo zdrowego rozsądku. Chcąc odppowiedzieć na Twoje
pytanie, musiałabym opowiedzieć lub najlepiej zacytować całą książkę. Spróbuję
przytoczyć fragmenty dotyczące samego mięsa, ale chyba to znów będzie wyrwanie
z kontekstu, co grozi wypaczeniem całości.
1) str. 167 "Podkreślam raz jeszcze, że samo zjedzenia mięsa (białko) nie
wywołuje i nigdy nie wywoła w organiźmie ZRÓWNOWAŻONYM szkodliwych procesów
gnilnych pod warunkiem, że jest spożywane w potrawie zrównoważonej wszystkimi
smakami (słony, kwaśny, gorzki, słodki, przyp. mój), z uwzględnieniem natury
samego mięsa. Proces gnilny zachodzi w dwóch przypadkach: jeśli mięso znajduje
sie w potrawie niezrównoważonej, bez przypraqw, w obecności surowych, kwaśnych
warzyw, surowych owoców, soków, zimnych napojów i słodyczy oraz w organiźmie
osłabionym, wychłodzonym...."
2)Str. 208 "Kiedyś nie rozumiałam, dlaczego ludzie starzy mają biegunkę po
rosole z kury. Nic w tym dziwnego, skoro energia tej potrawy jest energią smaku
kwaśnego. Dla osób wychłodzonych, ze zniszczoną śluzówką żoładka i jelit rosoły
z kurczaka są bardzo niewskazane. W kuchni staropolskiej nie gotowano rosołów
jedynie z mięsa kurzego, ale zawsze w połączeniu z mięsem wołowym.
Szkodą nam więc rosół z kury oraz intensywne wywary z kości wieprzowych (smak
słony), w dodatku najczęściej przygotowywane berz przypraw równoważących
(kurkuma, tymianek, kminek, cebula, czosnek, imbir)...."

3) Str. 206 "Mięso wołowe to energia smaku słodkiego.... jeśli jest MŁODE i
właściwie dojrzałe po uboju (48 godzin) oraz cielęcina bardzo dobrze odżywiają
śledionę i pozwalają jej na stwarzanie właściwej esencji.

Wybrałam te fragmenty trochę na chybił -trafił, bo nie mam czasu teraz
analizować całej książki. Mogę jedynie polecić lekturę. Ciekawe rzeczy pisze
np. o płatkach owsinych. Od siebie tylko dodam, ze jak mój mąż był dzieckim, to
zachorował na żółtaczkę i z mięs wolno było mu jeść tylko cielęcinę albo młodą
wołowinę. To się działo w stanie wojennym, więc to zalecenie zakrawało na
kpinę, ale rodzice na głowie stawali, żeby mu to mięso załatwic. Wtedy jeszcze
nie było rożnych książek o jang i jin i innych tam takich. Ale widocznie coś tu
jest na rzeczy. Przeczytaj więcej odpowiedzi



Temat: Nocleg w Katowicach
Kilka tanszych namiarow:

Hotel Dyliżans Pocztowy
ul. Rolna 7
40 - 555 Katowice
tel./fax.: +48 (32)252 18 17

Do dyspozycji gości:
57 miejsc noclegowych.

Hotel Sportowy GKS "Katowice"
ul. Ceglana 67
40 - 515 Katowice
tel.: +48 (32) 251 00 93,
fax.: +48 (32) 757 40 51

Do dyspozycji gości:
50 miejsc noclegowych ( 8 pokoi jednoosobowych,16 dwuosobowych, 2 trzyosobowe
oraz apartament ), restaurację, saunę, siłownię, solarium, korty tenisowe.

Hotel Śląski
ul. Mariacka 15
40 - 014 Katowice
tel.: +48 (32) 253 70 11,
fax.: +48 (32) 253 85 02

Do dyspozycji gości:
55 miejsc noclegowych i kawiarnie.

Hotel Uniwersytecki
ul. Bytkowska 1a
40 - 147 Katowice
tel.: +48 (32) 259 92 71,
fax.: +48 (32) 259 92 78

Do dyspozycji gości:
192 miejsca noclegowe.

Hotel Restauracja Polonia
Ul. Kochanowskiego 3
40 - 035 Katowice
tel.: +48 (32) 251 40 51,
+48 (32) 251 40 52,
+48 (32) 251 40 53,
+48 (32) 251 44 61,
+48 (32) 251 28 50,
fax.: +48 (32) 251 40 52

Do dyspozycji gości:
Apartamenty, 84 miejsca w pokojach 1, 2, 3- osobowych, drink bar, restauracja
na 100 miejsc, słynąca z doskonałej staropolskiej kuchni, która m.in. poleca:
danie firmowe, fileciki cielęce "Polonia", gicz cielęcą golonko, karp po
żydowsku.

Hotel Asystencki - Gościnny Uniwersytetu Śląskiego
ul. Paderewskiego 32-32a
40 - 282 Katowice
tel./fax.: +48 (32) 255 44 17,
+48 (32) 255 44 17

Do dyspozycji gości:
106 miejsc noclegowych.

Hotel AWF
ul. Mikołowska 72c
40 - 065 Katowice
tel./fax.: +48 (32) 251 68 68,
+48 (32) 251 02 25

Do dyspozycji gości:
66 miejsc noclegowych.

Hotel Jantor
ul. Z. Nałkowskiej 10
40 - 425 Katowice
tel./fax.: +48 (32) 255 46 82

Do dyspozycji gości:
50 miejsc noclegowych.

Hotel Limbo
ul. Książęca 20a
40 - 725 Katowice
tel.: +48 (32) 202 27 50 wew.200

Gościniec Śląski
ul. Kościuszki 352
40 - 690 Katowice
tel.: +48 (32) 202 95 56,
fax.: +48 (32) 202 95 58

Do dyspozycji gości:
42 miejsca noclegowe.

Gościniec Sportowy
ul. Pszczyńska 9
40 - 479 Katowice
tel.: +48 (32) 209 23 32, 209-36-41
+48 (32) 209 36 41

Do dyspozycji gości:
20 miejsc noclegowych.

Gościniec Baildon
ul. Klimczoka 6
40 - 857 Katowice
tel./fax.: +48 (32)254 26 56

Do dyspozycji gości:
100 miejsc noclegowych.

Gościniec Tombor
ul. Zbożowa 38
40 - 053 Katowice
tel.: +48 (32) 205 95 97; 202-87-66

Do dyspozycji gości:
191 miejsc noclegowych.

Motel Kinga
ul. Zimowa 36
40 - 318 Katowice
tel.: +48 (32) 209 96 69

Do dyspozycji gości:
27 miejsc noclegowych.

Zajazd Pod Wzgórzem Wandy
ul. Bielska
40 - 749 Katowice
tel./fax.: +48 (32) 255 63 89

Do dyspozycji gości:
23 miejsca noclegowe.

Pokoje gościnne Kolejarz
ul. Alfreda 1 - mjr Góreckiego Zagórnika
40 - 152 Katowice
tel.: +48 (32) 204 36 31,
fax.: +48 (32) 2043518

Do dyspozycji gości:
23 miejsca noclegowe.

Ośrodek Szkoleniowy Kolejnictwa w Katowicach z bazą noclegową
ul. św. Huberta 11
40 - 542 Katowice
tel.: +48 (32) 257 59 55,
fax.: +48 (32) 205 23 32

Do dyspozycji gości:
154 miejsca noclegowe.

Camping 215 "Dolina 3 Stawów
ul. Murckowska 6
40 - 265 Katowice
tel.: +48 (32) 255 53 88

Do dyspozycji gości:
Miejsca na 75 załóg po 2 osoby.

Schronisko Młodzieżowe Ślązaczek
ul. Sokolska 26
40 - 086 Katowice
tel./fax: +48 (32) 259 64 87

Do dyspozycji gości:
50 miejsc noclegowych.

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe HAFIX
ul. Ondraszka 13
40 - 857 Katowice
tel.: +48 (32) 250 11 65

Do dyspozycji gości:
120 miejsc noclegowych
Pozdr
Przeczytaj więcej odpowiedzi



Temat: restauracje Toruń
ale wyrosło grono koneserów!!!
a ze jadam od wielu lat tylko na miescie dołączę sie
Gość portalu: andrew napisał(a):
> Najlepsza staropolska kuchnia - Damroka (Skansen Etnograficzny),

tak zraz w chlebie zur ale.... pod warunkiem że poekasz 1.5 h!!! na drugie danie w ryku wcale nie muzyki folklorystycznej!!!



U Sołtysa (ul. > Mostowa),

bezczelni kelnerzy, brudno ( naczynie nie myte) potrawy przypadkowo robiojne - dwóch kucharzy każdy robi zupełnie inaczej ( np. schab ze śliwka) porcje ogromne - polecam niewybrednym głodnym smakoszom

Spichrz (ul. Mostowa),


wszystko ok!! z tym ze moża najwyżej dwa dni pod rząd - ile mozna jejśc z grila???

Oberża (ul. Rabiańska),

żarty!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gęsia Szyja (ul. > Podmurna),


fakt jedzenie dobre, kelnerki też ;) polecam maslanke ( daja gratis)

Chałupa (Cierpice, wyjazd na Poznań)

zadne Cierpice żaden wyjazd na Poznań - tak jak ktos pisze poniżej na Solec nie restauracja a bar na papierowych talerzach ale karkówka prima sort!!!!!


> Najlepsze specjały - > naleśniki (Manekin - ul. Wysoka), Union Pacyfic (Rynek Staromiejski),

fakt niezłe ale za duże!!!

> gulasz i placek węgierski (Hungaria, ul. Prosta),

nie gulasz a zupa gulaszowa!!!!!! placek ok , ale są lepsze rzeczy tam szukaj z kluseczkami!!!

> kuchnia austriacka (ul. Żeglarska),

watróbka! !1 prima!!!! pierogi ale juz nie te co pani Marii!! Swietne pieczenie z sosem


> kuchnia meksykańska (ul.Grudziądzka),

hahahahahaha


>
> Atrakcyjne lokale - statki-restauracje na Wiśle (Bulwar Filadelfijski),

hahahahahaha


> Cafeteria PDT (Rynek Staromiejski) - widok z góry na Stare Miasto, Piwnica Pod > Aniołem (średniowieczny wystrój, mekka młodych artystów), Art-Cafe (koncerty),>

polecam!!!!!!!


no i......


Grube ryby!!! idzcie zanim padna dobre jedzenie ale klientów "0" wszystko dobre
Zaczarowana dorożka rewelacyjana grzybowa ale... reszta taka sobie i fakt dziwna obsługa -( jakas taka w sobie zakochana - padna za 3-4 miesiace!! chyba że pralnia!!!

Gotyk - przerost formy nad treścią!! ale jedzenie ok

chińskie tylko Strumykowa lotos!

Wegetriańska byle nie bar na katarzyny - rewelacyjne "Róze i Zen" Podmnórna świetne ciasta, wystrój. kelnerki w strojach z początku XX w.

Torty - Molus , ale padli na Żeglarskiej, pozostał PEDet

Polecm róniez dla oszczędnych ale świetne jedzenie zajazd toruński ( przy CPN )

Dla głodnych napolitano!!1 ach te ryby!!!1 ( odradzam włocha w dawnej Staromiejskiej!!! ) szkoda że padl Turek i libańczyk!!!

Pozdrawiam Przeczytaj więcej odpowiedzi
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aircar.opx.pl



  • Strona 4 z 4 • Znaleziono 386 rezultatów • 1, 2, 3, 4