Czytasz wypowiedzi znalezione dla zapytania: staropolskie dania
Temat: dania
| Jakie sa dania wielkanocne?
jajka?
no i barszcz bialy i kielbasa biala i pasztet z zajaca no i makowiec i
iczywiscie mazurki wielkanocne!
(jest taka ksiazka "Kuchnia staropolska" i tam opisane sa, w formie
opowiesci a nie przepisow, prawdziwe staropolskie dania na rozne okazje)
Temat: Tak przy okazji watku z beltaniem
Ja pamietam, ze pytanie do profesorka brzmialo:
- Ma pan miedzy nogami i jak do tego dodac tylko jedna litere to otrzymamy
smacze staropolskie danie.
- nie wiem - odpowiada profesorek
- Flaki- na to studentka
"join_me" <join_me_to_de@poczta.onet.plwrote in message
| - jak sie nazywa pojemnik na wnetrznosci?
| - flakon
przypomnial mi sie taki kawal:
studentka zdaje ustny (oralny) egzamin, ale slabo jej idzie, wiec
egzaminator proponuje:
-moge to pani zaliczyc jak pani odgadnie zagadke
-jaka to zagadka?
-co to jest: ma to pani miedzy nogami i jak doda sie 4 litery to powstanie
nazwa rosliny.
-nie wiem
-dziurawiec
-niech pan da mi jeszcze jedna szanse, prosze
-no dobrze. niech zada mi pani zagadke i jak nie zgadne to zalicze pani
egzamin.
-co to jest: ma pan to miedzy nogami i jak doda sie dwie litery to
powstanie
nazwa naczynia.
-nie wiem
-flakon
Temat: Tak przy okazji watku z beltaniem
Użytkownik Adam <adammos@dingoblue.net.auw wiadomości do
(...)
Ja pamietam, ze pytanie do profesorka brzmialo:
- Ma pan miedzy nogami i jak do tego dodac tylko jedna litere to otrzymamy
smacze staropolskie danie.
- nie wiem - odpowiada profesorek
- Flaki- na to studentka
To ja znam troche inny kawal. :) Tez egzamin z medycyny. Nalezalo wylosowac
sobie jakas kosc ludzka i powiedziec, co to za kosc. No i jedna ze
[s]tudentek wylosowala miednice. [E]gzaminator pyta:
E: No i jaka to miednica prosze pani? Meska czy zenska?
S: Yyyyyyy... meska prosze pana.
E: Hmmm, a dlaczego pani tak uwaza?
S: No bo tu byl kiedys czlonek...
E: Oj byl, i to nie raz. ;)))
Temat: OT - Jak to z chlebem było...
Old Rena wrote:
[...]
Bardzo dziękuję, uwielbiam zbierać przepisy. :)
Jak skończę remont, to spróbuję znaleźć starą książkę kucharską.
Czyta ją się wspaniale, cudowne opisy staropolskich dań - ślinka aż
cieknie. Tylko chyba w dzisiejszych czasach będzie trudno cokolwiek z
niej upichcić, bo np. przepis na babkę wielkanocną zaczyna się od
słów: "Weź kopę jaj i pannę służącą do pomocy..."
Temat: Ciekawa knajpa na Walentynki
"jorgus" <jed@astercity.netwrote in
news:a4heej$964$1@pingwin.acn.pl:
a co to jest chip??
jak tys taki polak to napisz czip i wymysl jakies znaczenie dla tego
wyrazu
Chip to frytka po prostu, z frytek i hamburgera sklada sie
tradycyjne, staropolskie danie.
Temat: a propos gołebi
czarnajagoda napisała:
> i myślisz że w związku z tym powinna go zapraszać na staropolskie danie
> przyrządzone na sposób francuski????
no coś Ty! absolutnie na żadne posiłki nie powinna go zapraszać. dla mnie w jej
wieku to szczytem marzeń były lody i cola :) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: w piątek - Kraków
Ja polecam "Krew i różę" na grodzkiej - dania staropolskie, ale nie tak ciężkie
jak w "chłopskim jadle", "U Wnetzla" - wykwintnie i elegancko - pyszne desery -
pieknie podane. a Coś orientalnego to "Marhaba" na grodzkiej - ale.... chyba
nie ma juz tej knajpki... a szkoda :)
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: restauracja-plany
Gość portalu: onlyTHElonely napisał(a):
> a jeszcze mi się przypomniało, byłem kiedyś w Guciowie w skansenie, do
którego
> przyjeżdżali, tłumnie, turyści. Mozna było sobie zamówić, uwaga! , DANIA
> STAROPOLSKIE , które były zwykłymi daniami wegetarińskimi ale nazywało się
> inaczej
I to jest zwykle robienie ludzi w konia.
i wszyscy szamali aż im sie uszy trzęsły nie mając pojęcia,ze
> właściciele są wege...
A co mieli do wyboru? Zostali wkręceni mylną nazwą i jednocześnie byli głodni
nie mając nic innego do wyboru.
> tak jak mówię..naród u nas ciemny jest...
> pozdrawiam i zycze sukcesów...
W jakim sensie ciemny? Że nie chce świadomie żywić się wegetariańsko?
To nie naród jest ciemny, tylko wegetarianie są zwykłymi oszustami.
Krystyna Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Egzotyka w Waszej kuchni :)
> Szynka z dżemem??? Tak na moją egzotykę zareagowała rodzina męża. A to tylko
schab pieczony z żurawinką był
Toż to przecież staropolskie danie, a nie jakaś egzotyka )
Gotujemy wiele egzotycznych potraw, ale niech no tylko przyjedzie mój tato - dla
niego nawet spaghetti to jakaś wraża mamałyga )) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: jak nowoczesnie gotuja starsi ludzie:)
no to ja się rozpiszę Moja teściowa, kobita lat 65 wprost mnie
zadziwia w materii "eksperymentowania". Zaznaczam, że sama czasem
grzesze, ale to są baaardo sporadyczne przypadki. Czasem zwyczajnie
mam chęć zjeść paskudną zupę chińską i się po niej delikatnie mówiąc
pochorować Do gotowania polepszaczy i gotowców unikam, bo nie
lubię, a do tego karmnić chemią 3-y latka nie chcę. Ale wracając...
Teściowa, jak mniema i często powtarza gotuje po staropolsku i
bardzo dobrze. W szafkach aż się roi od dziwadeł... Wymienie Wam
staropolskie dania by teściowa:
1. kotlety z piersi czy schabu w gotowej panierce
2. rosół (obowiązkowy co niedziela) z zadziwiająco małą ilością
mięsa i warzyw jak dla mnie (w lodówce naliczyłam 7 dużych opakowań
rosołków różnej maści
2. mielone obowiązkowo z przyprawą doń stworzoną
3. ogórki kiszone na zimę z gotowym pyłem, który mi zachwalała ost.
4. żurki, barsze - wiadomo
5. fiksy, przyprawy różne, do wszystkiego... chińskie, indyjskie,
staropolskie, wszelakie
i po 6 zagadka
Jadłam w święta u Babci potrawę, którą nazwałam "KEBIGOS"
Kto zgadnie? Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: dlaczego mezczyzni nie maja swojego dnia???
żadną służbą (mam to szczęście, że służę tylko sobie ewentualnie mojemu kotu ale to tez kocica:)) tak sobie tylko dywaguję:)
obawiam się, że kilku mogloby się nie załapac na takie święto;)
proponuję na kulminacje święta staropolskie danie: kaczka pieczona w jabłkach:):) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Piotrówka
Witam!
Pomysł rekonstrukcji grodziska jest bardzo dobry. Jest tylko jedna sprawa.
Przez setki lat był tam miejski cmentarz i Kościół nie chce się zgodzić na
jakiekolwiek konstrukcje na nim wznoszone. I wcale mu się nie dziwię, bo
przecież leżą tam tysiące zwłok. Trzeba uszanować ich śmierć i dlatego
wzniesiono wspomniany przez Ciebie krzyż. Jest to całkiem dobry pomysł.
Odpowiednie ulokowanie w świadomości ludzi tego miejsca może mieć większe
znaczenie niż jego ochrona jako taka. Wielu ludzi przychodzi tam na grila, z
psem itp. Nie widze potrzeby przestawiania ww. krzyża. Nie ma on nic wspólnego
z kamiennym obeliskiem u stóp wzgórza.
Jeśli by się już brać za takie działania (odbudowa grodu) trzeba by ekshumować
tych wszystkich, co tam leżą, no bo jak Sanepid ma się zgodzić na sprzedaż np.
podpłomyków, bądź innych staropolskich dań, gdy cały ten teren jest
nafaszerowany ludzkimi kośćmi. Prace te mogłyby być prowadzone równolegle z
archeologicznymi, bo i takie będą niezbędne.
To tyle :)
Pozdrawiam
TETA
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: gdzie zjeść obiad w Opolu?
Tuż obok restauracji Enzo na ZWM-ie jest lokal, o którym ktoś juz
wyżej wspomniał a mianowicie Pomidor. Prowadzi go małżeństwo i
rzeczywiście widać , że wkładają całe serce w tą knajpkę. Gotują
przede wszystkim zdrowe żarełko za śmieszne pieniądze a porcje
gwarantuja , że nakarmi się nawet wielki chłop. Gdzie można zjeść
zupkę zwaną przez moją mamę botwinką albo inne staropolskie dania ?
Oprócz tego chętnie zasuwam tam pangę gotowaną na parze albo
przepyszne sałatki. Nie ma mowy , żeby tam dostać coś z torebki. Na
obiad nie ma lepszego miejsca. Można zaparkować pod samymi drzwiami
(teraz trwa remont parkingu). Wszystko jest świerzutkie i
dietetycznie przyrządzane, cena pełnego obiadu z popitką nie
przekroczy 25-30 zł. Na szybki obiad (lunch) szczerze polecam.
Smacznego życzę i pozdrawiam. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Widziałem fajną dziewczynę
obserwer11 napisał:
> to fakt:
> dzisiejsze dziewczyny / muszę się przyznać, że jestem juz
doświadczonym człowie
> kiem/ są kontrastowe *
> jedne są nadwyraz opasłe i zaniedbane,
Jest podobno takie staropolskie danie "świnia napychana chlebem" Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Jak postepowac z Talibami ....................
Na zakonczenie (chyba)propozycji jak postepowac z Talibami, proponuje Taliba a
la półgęsek. To zapomniane juz nieco a slynne staropolskie danie zasluguje na
uwage sil specjalnych operujacych w Afganistanie, szczegolnie ze wzgledu na
mozliwosc dlugotrwalego przechowywania. Moze wiec byc uzywane zarowno
jako "zelazna porcja" jak i jako normalne zapasy dla grup operacyjnych!
A wiec:
Z odkostnionego taliba bierzemy miesiste kawalki i peklujemy. Nastepnie
zapeklowane mieso wiazemy scisle w walek i zeszyte i obwiazane sznurkiem
wedzimy przez dwa-trzy dni w zimnym dymie. Podawac je mozna pokrojone w cienkie
plastry zarowno do pieczywa jak i jako przekaske, lub w razie potrzeby jako
danie podstawowe. Dobre tez jako zakaska do mocniejszych alkoholi, choc ze
wzgledu na panujaca w Afganistanie religie (islam) z tym ostatnim moze byc
trudniej... ))
Pozdrawiam
Eliot
PS.
Wielbiciele kuchni np. czeskiej z jej knedliczkami tez mogliby podac co
przydatniejsze przepisy...
E. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: dlaczego tak trudno odejsc z forum :-)
Zjadłam właśnie troszkę staropolskiego chlebka z 7miu zbóż i staropolską
wędzoną rybkę :)
W oczekiwaniu na staropolskie pampuchy ze staropolskim sosem indyjskim i
staropolskimi paluszkami rybnymi :))))))))
Ach, te staropolskie dania, mniam mniam :)
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: wegetarianin w "gościach" RATUNKU!!!
no najblizsza rodzina i przyjaciele wiedzą, ze nie jem miesa i jak mnie
zapraszaja to nie podaja mięsiwa, ale dalsi krewni itd nie wiedza. A jak juzDla
pokolenia mojej babci (a czasem i mamy) nie jedzenie miesa = anoreksja lub inna
choroba. swoja drogą te polskie typowe staropolskie dania są straszne
(schabowy/mielony + kartofel+ zasmazana kapusta do tego tłusty sos. brrrr) Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Stefanka w Piwnicznej to LIPA!!!!
Stefanka w Piwnicznej to LIPA!!!!
Skorzystaliśmy z oferty Świąt Bożego Narodzenia, która na stronie
internetowej i w rozmowie tel. przedstawiała się imponująco. Natomiast to co
tam było - zupełne rozczarowanie. Zamiast oferowanych staropolskich dań
podawane posiłki są rodem z komunistycznych barów mlecznych. Publikowane
zdjęcia pokoi na stronie www. są jedynymi pokojami o tym standardzie, czyli
całe 2, a reszta to obraz nędzy i rozpaczy. Kawiarnia owszem jest ale przede
wszystkim nieczynna. Próba zwrócenia uwagi na rażąco odbiegające warunki
realnego pobytu w DW Stefanka od proponowanych na stronie www kończą się
krzykiem właścicielki na klienta. Normalnie jak w barach mlecznych w latach
80-tych. A w sumie to za całkiem nie małe pieniądze. Nie tak wyobrażaliśmy
sobie zorganizowany wypoczynek w górach. Piwniczna tak tylko NIE STEFANKA!!! Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: menu na świąteczny stół
Ja bardzo lubie jagniecine. I ta kroluje w przepisach w ksiazce kucharskiej
jaka mam ( Przysmaki polskiego stolu). A Anglia jest tym krajem, gdzie
jagniecine mozna kupic wszedzie. Wiec bez wielkiego szukania pojawi sie ona na
naszym wielkanocnym stole. Z racji tego, ze nie lubie wielkich ilosci, to beda
po dwa kotleciki na osobe, bo przeciez sa i inne dania. Przekroje tak, zeby na
jednej kostce zostalo po kawalku miesa, oblepimy mieso miodem i miazga
orzechowa i juz danie gotowe. Smazone na swiezo przed podaniem. JAgniecina to
bardzo staropolskie danie wielkanocne - warto wiec moze powrocic do korzeni? No
ale jak ktos nie lubi - nie da rady sie zmusic.
Pasztety - to tez jedno z dan na Wielkanocnym stole, ktore uwielbiam. Kielbasy -
te swieze, nie wedzone - wiec znow ogromny wybor w UK.
Jajka malujemy - cebulowe lubie najbardziej. Generalnie oprawa swiat ktora
wszyscy nazywaja "komercynjna" juz u nas jest. Lubie wielkanocne dekoracje i
przywiazuje do nich duza wage. Liturgia Wielkiego Tygodnia nas nie dotyczy, bo
do kosciola nei chodzimy. Ale slowianskim zwyczajem, bo to przeciez nie jest
katolicki zwyczaj, przygotujemy swiecone w sobotni poranek.
Wesolych Swiat! Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: potrawy wigilijne a bezstresowe swietowanie ;)
ten bardziej do mnie przemawia:
Zupa migdałowa
Najmniej znane staropolskie danie wigilijne, niegdyś niezwykle popularne wśród
dzieci>
15 dag migdałów, najlepiej świeżo z łupek obranych oparzamy wrzątkiem, suszymy
i mielimy na drobno. Następnie zalewamy 1,5 l wrzącego mleka i gotujemy na
małym ogniu najlepiej na płytce azbestowej by mleka nie przypalić przez 15 min.
Do wazy wkładamy na sypko wypieczony ryż i zalewamy gorącym mlekiem migdałowym.
-
Przed samym podaniem można zupę żółtkiem surowym zaprawić.
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: nowoczesne dania wigilijne
nowoczesne dania wigilijne
czy ktos z Was przygotowuje i co to jest?
Od wiekow serwowane sa kapusta z grochem i grzybami, pierogi z kapusta i
grzybami, uszka z grzybami, golabki z kasza, karp i inne
w dawnych czasach nie bylo dostepu do tego co jest teraz, ale czytajac forum,
internet, zauwazylam, ze wiekszosc wciaz przyzadza tradycyjne, staropolskie dania.
Szczerze mowiac, wiekszosci tych rzeczy nie lubie, wszystkie sa sycace i
zapychajace
Kto z Was przyzadza cos wigilijno-postnego, a jednoczesnie nowoczesnego.
u mnie bedzie tylko jedna, wlasciwie dwie potrawy tradycyjne-ryba po grecku i
w ostatniej chwili znalazlam uszka z prawdziwymi grzybami wiec zaserwuje
oprocz tego wiele potraw zupelnie innych, lekkich, bardzo smacznych a
jednoczesnie postnych
Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: a propos gołebi
i myślisz że w związku z tym powinna go zapraszać na staropolskie danie
przyrządzone na sposób francuski???? Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Ile kosztuje wesele? kto, co, gdzie i ILE ???
Tylko widzisz, my też stawiamy na dobrą zabawę. Nasze weselę nie
będzie weselem "ą ę" wyższych sztywnych sfer, gdzie przy stole
rozmawia się o ostatniej sesji na wall street a w sali balowej tańczy
się walca, choć oczywiście nie mówie,że takie wesele jest złe. U
nas będzie muzyka rockowa, zabawa tańce swawole. Oczywiście nie
będzie disco polo, muzyki biesiadnej i konkursów bo po prostu ani my
ani nasi znajomi tego nie lubią. Za to będą inne atrakcje pokaz
barmański który nastąpi po obiadku i będzie otwierał czas hulanek.
Wystrzały z armaty, mój narzeczony chciał, też fajne, bo jest
prowadzone jako interakcja z gośćmi którzy również będą mogli sobie
postrzelać oraz pokaz fire poi na oczepinach zamiast wykorzystywanych
ostatnio fajerwerków. Będzie alkohol, wódka wino, jakiś kolorowy
drink z fontanny alkoholowej. Jedzenie będzie inne, ale dlatego, że
ja wychodzę z założenia, że na weselu powinny być potrawy, które
goście nie przygotują sobie w domu. Ale będzie też wiejski stół jakby
ktoś miał ochotę na tradycyjne staropolskie dania. Rodziny mamy
bardzo mało ale też głównie nowocześnie nastawiona a główną,
przeważającą cześć gości, będą stanowili nasi przyjaciele i znajomi(
w wieku studenckim) także na pewno nie będzie to nudne wesele.
A pieniądze głównie idą na dobry zespół, fotografa, kamerzystę,
atrakcje i sale. Zawsze chciałam mieć wesele w zamku albo pałacyku i
będę mieć i nie uważam, żeby było w tym coś tandetnego lub nie
odpowiadającego klimatowi wesela. Ale co kto lubi, nie wiem tylko
dlaczego zrezygnowałaś z rzeczy które ci się podobały na rzecz innych
tańszych? Rozumiem, że te za mniejszą cenę podobały ci się bardziej
lub tak samo a nie było to tylko ze względu na to, że coś jest
tańsze. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Kuchnia Polska. Tłusto, tłuściej, najtłuściej...
Ostrygi i trufle jako staropolskie danie ???
Może jeszcze ziemniaki a la Kazimierz Wielki? Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Jogurt naturalny
Ja bym jeszcze potrzymała. Może za jakiś czas coś jeszcze wygrzebiesz. Wtedy
wyciągnij wszystko, zmieszaj i poczekaj aż się przegryzie. Będzie super
staropolskie danie. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: karp w Tesco???
Popieram, są paskudne, pełno ości i śmierdzą mułem. Kup sandacza, lina albo
szczupaka bo to jest prawdziwe staropolskie danie wigilijnie a karp to
naleciałość z Czech. Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: restauracja-plany
myśl chwalebna ale ryzykowna...
kiedyś też nosiłem sie z tym zamiarem.
1. musisz zobaczyć ile jest sklepów ze "Zdrową..."w mieście,bedzie można
określic ew.liczbę klientów, no i kto to będzie : młodzież ,czy wszyscy?
(tzw.target)
2. nie wiem czy miasto jest na jakimś szlaku turystycznym czy nie? Istotne.
3. unikałbym jednoznacznego określania się per "BAR WEGETARIAŃSKI"
naród u nas ciemny i boi się takich miejsc.Reklama wegetariańska moze sobie
byc wege na stronach wegetarińskich , czy w wege-gazetach natomiast w
społeczeńswto puściłbym informację JEDYNIE o nowym , fajnym lokalu.
4. "wszystko co amerykańskie jest najlepsze" tak to myśli nasze społeczeństwo
a w zwiazku z tym trzeba mu dac to, czego się domaga"
Ostatnio modne jest określenie "SLOW FOOD" więc jeśli już, poszedłbym z reklamą
w tę stronę.
5. Istotne jest też czy ma to byc miejsce tylko dla wege czy ogólne...
nastawiałbym sie raczej na to drugie..."kawkiherbatki" a przy okazji WEGE dania.
6. 5000 to duzo...za duże ryzyko przy tak wąskiej społeczności wegetariańskiej.
7. Mniejszym ryzykiem jest podpisanie umowy z Greenway'em.
a jeszcze mi się przypomniało, byłem kiedyś w Guciowie w skansenie, do którego
przyjeżdżali, tłumnie, turyści. Mozna było sobie zamówić, uwaga! , DANIA
STAROPOLSKIE , które były zwykłymi daniami wegetarińskimi ale nazywało się
inaczej i wszyscy szamali aż im sie uszy trzęsły nie mając pojęcia,ze
właściciele są wege...
tak jak mówię..naród u nas ciemny jest...
pozdrawiam i zycze sukcesów... Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Programy o gotowaniu-co wk...co kręci?
Jest jeszcze chyba na TVP1 lub 2 straszy facet z brodą który sam nie gotuje,
opowiada tylko o tym co robi kucharz koło niego, trochę denerwujący ten program,
ale niekiedy mają fajne przepisy na dania staropolskie Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: CZARNA lista restauracji i barów w olsztynie
w Her- mann Wojtowo
Polecam tam dostaniesz staropolskie dania Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Forumowe spotkanko
restauracja chata - staropolskie dania...
restauracja chata - nie do opisania... Przeczytaj więcej odpowiedzi
Temat: Bazyliszek, Rynek Starego Miasta 3/9 /vinc/
Bazyliszek, Rynek Starego Miasta 3/9 /vinc/
Bazyliszek to resturacja z tradycjami, oferuje kuchnie staropolską ale nie
tylko, wystruj lokalu z okresu Księstwa Warszawskiego, resturacja swidczy pełen
zakres usług cateringowych, a teraz konkrety czyli menu, te prezentuje sie
następująco :
1. zakąski zimne :
Śledź w oleju
Śledź w "pierzynie"
Śledź "trzy smaki"
Talerz bosmański
Karp po żydowsku
Łosoś po marynarsku
Łosoś wędzony
Cocktail z krewetek
Avocado z krewetkami
Sałatka owoców morza
Kawior czerwony (50g.)
Kawior czarny (45g.)
Pasztet z dziczyzny
Befsztyk tatarski
Talerz przysmaków wiejskich
Masło - Chrzan - Sos tatarski
2.zakąski gorące :
Placki ziemniaczane po mazowiecku
Bigos myśliwski
Pieczarki z patelni
Ślimaki w pieczarce
Ślimaki po burgundzku
Bliny z kawiorem czarnym
Bliny z kawiorem czerwonym
3.Sałaty :
Sałatka z krewetkami
Sałata z łososiem
Sałata a la "Cezar"
Sałata wiejska z fetą
Sałata mieszana
Sałata zielona z sosem winegret
Bukiet surówek
4.Zupy :
Zalewajka leśna z grzybami
Żurek hultajski z kiełbasą
Barszcz czerwony z uszkami
Krem z pieczarek
Kołduny po litewsku w rosole
5.Dania z ryb i owoców morza :
Filet z soli po młynarsku
Filet z soli w sosie krewetkowym
Eskalop z łososia z grilla
Eskalop z łososia dyplomata
Krewetki w maśle czosnkowym
Pstrąg smażony w maśle
6.Dania z drobiu :
Eskalopki z indyka w sosie porzeczkowym
Kaczka "Pani Walewska"
Kotlet de volaille
7.Dania Staropolskie : (specjalność "firmy" :) )
Talerz pierogów polskich
Sznycel cielęcy
Baranina na dziko w śmietanie
Delicja Broniarka z polędwicy
Boeuf a'la Strogonoff
Szaszłyk z polędwicy "Sobieski"
Filety z polędwicy po rycersku
Zrazy zawijane po chłopsku
Prosie pieczone po krakowsku
Schab pieczony po polsku
Kotlet schabowy po wiejsku
Mięso z grilla po zbójnicku
Golonka po góralsku kapusta z grochem
Gicz cielęca "Jak za króla Sasa"
8.Sugestie szefa : ;)
Chateaubriand po parysku dla 2 osób
Polędwica flambirowana z koniakiem
Tournedos a la Rossini
9.Dania z dziczyzny :
Bażant po królewsku
Schab z dzika po kasztelańsku
Sarnina po magnacku
10.Sery :
Deska serów z owocami na 2 osoby
11.Kawy i desery płonące :
Kawa po hiszpańsku
Kawa po irlandzku
Naleśniki "Suzette" dla 2 osób
12.Kawa i herbata :
Kawa cappuccino
Kawa mrożona
Kawa expresowa
Herbata do wyboru
13.Desery lodowe i słodkości naszego domu :
Lody firmowe z owocami
Lody "Sorbet"
Lody "Perfekt"
Delicja "Bazyliszek"
Sernik krakowski
Gruszka w czekoladzie "Bazyliszek"
Sałatka sezonowa z owoców
ogólnie miła atmosfera, kelnerzy też mili, polecam
Przeczytaj więcej odpowiedzi